• Nieuws

De IND verstuurt momenteel tijdelijke verblijfsvergunningen aan alle Britse onderdanen en hun familieleden die in Nederland wonen en geregistreerd staan in het BPR. Deze tijdelijke verblijfsvergunning garandeert de verblijfsrechten voor de Britten in Nederland, in het geval er op 29 maart 2019 besloten wordt tot een “no-deal-Brexit”. Omdat er nog geen sprake is van een definitieve deal of no–deal, worden de verblijfsvergunningen verstuurd met een begeleidende brief, waarin wordt uitgelegd hoe de vergunning te gebruiken in verschillende scenario’s.

 

De tijdelijke Nederlandse verblijfsvergunning is alleen geldig tijdens een overgangsperiode van 29 maart 2019 tot en met 30 juni 2020. Gedurende deze periode zal de IND een uitnodiging sturen om te opteren voor een reguliere verblijfsvergunning.  De tijdelijke verblijfsvergunning kan alleen worden gebruikt in combinatie met een geldig paspoort en is nodig wanneer Britse onderdanen naar Nederland reizen, om aan te tonen dat ze legaal in Nederland verblijven.

 

Britse onderdanen en hun gezinsleden die ook de Nederlandse nationaliteit hebben of een nationaliteit van een van de andere EU/EER landen of Zwitserland, zullen geen tijdelijke verblijfsvergunning ontvangen. Dit is niet nodig omdat ze nog gebruik kunnen maken van het vrije verkeer binnen de Europese Unie.

 

De tijdelijke verblijfsvergunningen met de begeleidende brief worden vanaf 13 maart verzonden. De verzending zal in beginsel plusminus 2 weken in beslag nemen. Om technische redenen is het niet mogelijk voor de IND om alle verblijfsvergunningen tegelijk te sturen.

 

Het is van belang  voor de Britten dat er goed wordt gewaakt of de tijdelijke verblijfsvergunning wordt ontvangen! Voor meer informatie kun u contact met ons opnemen.